maandag 22 oktober 2007

Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek burgerdoden Uruzgan

Tijdens een luchtaanval op Taliban-strijders bij Deh Rawod in de provincie Uruzgan zijn in september ongeveer 65 slachtoffers gevallen, waarvan de helft vrouwen en kinderen.

Dit meldde het actualiteitenprogramma Netwerk maandagavond op basis van bronnen bij het ministerie van Defensie.

De Afghaanse onafhankelijke mensenrechtencommissie wil onderzoek doen naar burgerslachtoffers in de provincie Uruzgan. De doden vielen tijdens hevige gevechten op 25 september in de buurt van Deh Rawod. Hier ligt de tweede, kleine Nederlandse militaire basis.

Onderzoeksleider Rahim Nasrat van deze commissie kondigde het onderzoek maandag aan in Netwerk. Nasrat reageerde op bevindingen dat in het gebied ongeveer 65 nieuwe graven zijn gedolven, waarin voor de helft mannen en vrouwen liggen maar ook enkele kinderen.

Een onderzoeksteam van Defensie ontdekte de graven onlangs tijdens onderzoek naar de schade in het gebied.

"Wij vinden het aannemelijk dat die graven in overwegende mate het gevolg zijn van die luchtaanval,” zei majoor Leo, juridisch expert in Kamp Holland, maandagavond in Netwerk.

Het onderzoeksteam baseert zich onder meer op informatie van mensen die hebben meegeholpen bij het begraven van de slachtoffers

Wie?
Wie de luchtaanvallen heeft uitgevoerd, is volgens de majoor onduidelijk. “Er zijn zowel Nederlandse als Amerikaanse vliegtuigen en helikopters actief in het gebied.”

Wel is zeker dat er Nederlandse grondtroepen in het gebied waren en normaal zou luchtsteun worden aangevraagd door de aanwezige grondtroepen.

Hoewel een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkent dat Nederlandse troepen betrokken waren bij de aanval tegen de Taliban, bevestigen andere bronnen binnen Defensie dat de luchtsteun is aangevraagd door Nederlandse militairen, aldus Netwerk.

“Bronnen binnen Defensie hebben tegenover Netwerk bevestigd dat de luchtaanval is aangevraagd door Nederlandse grondtroepen,” zegt Netwerk.
Maar er waren geen Nederlandse F-16's betrokken bij de luchtsteun die de NAVO had ingezet, aldus Defensie.

Na afloop van de zwaarste gevechten ging het militaire onderzoeksteam naar Deh Rawod om de schade op te nemen. Volgens majoor Leo worden er nu ook schadevergoedingen betaald aan de slachtoffers van de gebeurtenissen.

Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe geen mededelingen gedaan over burgerslachtoffers in Deh Rawod. Wel werd aangenomen dat de Taliban burgers dwongen om aan hun kant te vechten. Ook werd eerder meegedeeld dat het daardoor lijkt dat er meer Taliban zijn gedood.

Vluchtelingen
Drie weken geleden werd duidelijk dat honderden burgers op de vlucht waren geslagen voor de gevechten in het district Deh Rawod. Er werd melding gemaakt van 600 tot 1.000 vluchtelingen.

Het Rode Kruis zegt dat er momenteel ongeveer 1.600 families in heel de provincie Uruzgan op de vlucht zijn voor het geweld dat wordt veroorzaakt door grondgevechten en luchtaanvallen. Ze komen onder meer uit Deh Rawod, Khas Uruzgan, Chora, Darawshan, Kejran en Marabad.

Door het aanhouden van de gevechten komt de hulpverlening erg langzaam op gang.

Groot incident
De Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechten Commissie reageert geschokt op de onderzoeksresultaten. “Als dit waar is dan gaat het hier om een groot incident,” zei Rahim Nasrat in Netwerk.

Hij is hoofd van het onderzoeksteam van de commissie en wil een onderzoek starten naar de gebeurtenissen in Deh Rawod.

Nasrat wil geen oordeel vormen voordat zijn onderzoeksteam zelf ter plekke is geweest. Hij roept de Nederlanders op om de onderzoeksresultaten over te dragen.

ChoraEerder werd bekend dat tijdens een aanval in Chora in juni van dit jaar tientallen burgers werden gedood. Netwerk zond maandagavond ook beelden uit van de luchtaanvallen op Chora, deze zijn gemaakt door Nederlandse militairen.

Doordat er zo weinig militairen zijn, zijn de troepen kwetsbaar voor aanvallen van de Taliban. Hierdoor wordt er veelvuldig luchtsteun aangevraagd waarbij er dit jaar in Afghanistan ook honderden burgerdoden zijn gevallen.

Geen opmerkingen: